Daha fazla bilgi için lütfen İngilizce sayfama bakınız.


Hover over the badge to see what it provides.




A. Övgün 1988 yılında Kıbrıs'ta doğdu. 2005 yılında Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji'nden mezun oldu. 2010 yılında Fizik Lisans derecesini Türkiyenin en iyi ingilizce eğitim veren devlet araştırma üniversitelerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)'den bölüm ikincisi olarak aldı. Lisans eğitimi sırasında  Prof. Dr. Durmuş Ali Demir tarafından verilen yüksek lisans ve doktora derslerinden Genel Görelilik ile Kuantum Alan Teorisini alıp bu konulardaki merağını somut bilgiyle pekiştirdi.

 2010-2011 yılları arasında İngilteredeki South East Physics Network (SEPnet) den aldığı burs ile 1 sene Southampton üniversitesinde Astroparçacık fiziği ve Karanlık Madde üzerine araştırma yapıp yüksek lisans ve doktora dersleri aldı.

2011 Eylül ayında memleketi Kuzey Kıbrısa geri dönüp Southampton Üniversitesinden aldığı dersleri (Genel Görelilik, Kozmoloji, Kuantum Alan Teorisi 1 ve Standard model) de saydırıp Kıbrıslı ünlü fizikçi Prof. Dr. Mustafa Halilsoy'un danışmanlığında Fizik yüksek lisans derecesini 2013 şubat ayında Doğu Akdeniz Üniversitesinde (DAÜ) ve  2016 Haziran ayında ise doktorasını 20 makale yayınlayarak tamamladı. 1.5 Yüksek lisans ve 3.5 doktora eğitimi süresince tam zamanlı araştırma görevlisi olarak DAÜde çalıştı. 

Doktora sonrası, DAÜ'de bir yıl boyunca yarı zamanlı doktoralı Fizik öğretim üyesi olarak çalıştı. 

 Şili devletinin Bilimsel ve Teknolojik Kalkınma için Ulusal Fonuna yazdığı doktora sonrası 3 senelik projesi kabul alması ile birlikte (Pontificia Universidad Católica de Valparaíso) PUCV’ye doktora sonrası (post-doc) araştırma çalışmaları yapmak için gitti. Post-doc süresince dünyanın en saygın kuruluşlarından olan İsviçre’deki CERN Teorik Fizik Bölümü’ne, Kanada’daki Waterloo Üniversitesi ve Perimeter Teorik Fizik Enstitüsü (Robert Mann), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki California Devlet Üniversitesi Fresno (Douglas Singleton) ve Stanford Üniversitesi ( Leonard Susskind)'in misafir araştırmacısı olarak katılma fırsatı buldu ve dünyanın en ünlü fizikçileriyle çalışma fırsatı yakaladı. En son olarak da Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’deki  Teorik Fizikte Beklentiler 2018: Kubitlerden Uzayzamana adlı yaz okuluna kabul alıp katıldı.

Amerikan Fizik Derneği (APS), Kanadalı Fizikçiler Birliği (CAP), Avrupa Fizik Derneği (EPS), Matematiksel ve Teorik Fizikte Güney Avrupa Ağı (SEENET-MTP), Türk Astronomi Derneği (TAD) ve Amerikan Matematik Derneği (AMS) üyesidir ve Bumblebee İleri Araştırma Enstitüsü'nün kurucularından biridir.

Çalışma konuları:  Genel görelilik, Kozmoloji, Astroparçacık fiziği, Karadelikler, Solucan delikleri, Karadeliklerin termodinamiği, Hawking ışıması, Enflasyon, Kütleçekimsel mercekleme, Modifiye yerçekimi teorileri, ve AdS / CFT.


Tüm Haberleri Göster

Nature Index 2023 Kıbrıs Sıralaması Fiziksel Bilimler Alanında DAÜ Fizik Bölümü Adanın En İyisi Oldu

Nature Index 2023 Kıbrıs Sıralaması Fiziksel Bilimler Alanında  DAÜ Fizik Bölümü Adanın En İyisi Oldu
Yayınlanma Tarihi: 9 Şubat 2024, Cuma

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) prestijli uluslararası bağımsız dünya üniversite sıralama kuruluşu Nature Index tarafından 2023 yılı için açıklanan alan sıralamalarında, Fiziksel Bilimler alanında uluslararası başarılarına bir yenisini daha ekleyerek; hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), hem de Kıbrıs adasının en iyi üniversitesi oldu.

 

DAÜ listeye KKTC’den giren tek üniversite olurken, Kıbrıs adası genelinde listeye üç üniversite, bir enstitü ve bir fizik kuruluşu girdi. DAÜ bu kuruluşlar arasında açık ara farkla birinci sırayı elde etme başarısını gösterdi.

 

Nature Index, dünyanın en saygın 82 akademik dergisinde yayımlanan Fiziksel Bilimler, Tıp, Sağlık, Kimya, Dünya ve Çevre Bilimleri ile ilgili makaleleri tarayarak aylık ve yıllık başarı sıralamalarını yapan uluslararası bir organizasyondur. Nature Index 2023 Fiziksel Bilimler sıralamasında 63 Türkiye Cumhuriyeti üniversitesi yer aldı. Birinci sırayı Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ikinci sırayı Boğaziçi Üniversitesi ve üçüncü sırayı Koç Üniversitesi elde etti. DAÜ, Türkiye Cumhuriyeti üniversiteleri arasında beşinci sırada yer aldı.

 

Nature Index 2023 Fiziksel Bilimler alan sıralamasında DAÜ’nün elde ettiği başarıya https://www.nature.com/nature-index/institution-outputs/generate/physical-sciences/countries-Cyprus/all linkinden erişilebiliyor.

 

“Başarı DAÜ’nün Misyon ve Vizyonunun Bir Yansıması”

DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından 2023 yılında prestijli akademik dergilerde yayınlanan DAÜ adresli ve Nature Index tarafından taranan 10 bilimsel makalenin tamamı DAÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından yapıldı. DAÜ yayınlanan bu 10 prestijli akademik makalede toplamda 3.40 fraksiyonel puan elde etti. Bu makalelerin 7’sine Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün, 2’sine Prof. Dr. İzzet Sakallı ve 1’ine Prof. Dr. Seyedhabibollah Mazharimousavi katkı koydu. Doç. Dr. Övgün’ün 7 makalesi toplamda 1.86 puan elde ederken, Prof. Dr. Sakallı’nın 2 makalesi toplamda 0.53 puan ve Prof. Dr. Mazharimousavi’nin 1 makalesi ise toplamda 1 puan aldı.


Bu başarıya önemli ölçüde Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün, DAÜ Fizik Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seyedhabibollah Mazharimousavi ve DAÜ Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İzzet Sakallı katkı koyarken, Prof. Dr. Sakallı gelinen noktanın özelde DAÜ Fizik Bölümü’nün, genelde ise Fen ve Edebiyat Fakültesi’nin ve DAÜ’nün misyon ve vizyonunun bir yansıması olduğunun altını çizdi.

 

“Elde Edilen Başarı Tesadüf Değil”

Başarıya ilişkin açıklamalarda bulunan DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özarslan, DAÜ’nün kurulan ilk üç fakültesinden biri olan DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi’nin, 1988 yılında eğitim öğretim hayatına başladığı günden bu yana adını lider Fen ve Edebiyat Fakülteleri arasına yazdırma başarısını gösterdiğini kaydetti. Genelde DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi’nin, özelde ise fakülte bünyesinde yer alan bölümlerin güçlü akademik kadrosu ile öğrencilerine dünya standartlarında kaliteli eğitim verirken, diğer yandan da prestijli akademik yayınlar üreterek bilime katkı koyduğunu ve bu sayede de DAÜ’yü 2018 yılından beri Nature Index ve Times Higher Education gibi farklı uluslararası bağımsız üniversite sıralama kuruluşları tarafından açıklanan alan sıralamalarında fakültenin misyonu ve vizyonu doğrultusunda üst sıralara taşıdıklarını vurgulayan Prof. Dr. Özarslan, kalitede yüksek standart vizyonunun başarıyı getirdiğine ve başarının tesadüf olmadığına işaret etti.

 

DAÜ Fizik Bölümü’nün Nature Index 2023 Fiziksel Bilimler Alan Sıralaması’nda büyük bir başarıya imza attığını belirten Prof. Dr. Özarslan, başarıda katkısı olan Fizik bölümü hocalarını tebrik ederken, DAÜ Fizik Bölümü’nün aynı zamanda 2020 yılından beri ülkedeki tek Yükseköğretim Kurulu (YÖK) onaylı İngilizce Fizik Lisans Programı’na sahip olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Özarslan, DAÜ Fizik Bölümü mezunlarının her zaman prestijli ulusal ve uluslararası burslar kazandığını ve saygın üniversitelerin lisansüstü programları ile profesyonel okullara kabul aldıklarına vurgu yaptı.