Daha fazla bilgi için lütfen İngilizce sayfama bakınız.


Hover over the badge to see what it provides.




A. Övgün 1988 yılında Kıbrıs'ta doğdu. 2005 yılında Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji'nden mezun oldu. 2010 yılında Fizik Lisans derecesini Türkiyenin en iyi ingilizce eğitim veren devlet araştırma üniversitelerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)'den bölüm ikincisi olarak aldı. Lisans eğitimi sırasında  Prof. Dr. Durmuş Ali Demir tarafından verilen yüksek lisans ve doktora derslerinden Genel Görelilik ile Kuantum Alan Teorisini alıp bu konulardaki merağını somut bilgiyle pekiştirdi.

 2010-2011 yılları arasında İngilteredeki South East Physics Network (SEPnet) den aldığı burs ile 1 sene Southampton üniversitesinde Astroparçacık fiziği ve Karanlık Madde üzerine araştırma yapıp yüksek lisans ve doktora dersleri aldı.

2011 Eylül ayında memleketi Kuzey Kıbrısa geri dönüp Southampton Üniversitesinden aldığı dersleri (Genel Görelilik, Kozmoloji, Kuantum Alan Teorisi 1 ve Standard model) de saydırıp Kıbrıslı ünlü fizikçi Prof. Dr. Mustafa Halilsoy'un danışmanlığında Fizik yüksek lisans derecesini 2013 şubat ayında Doğu Akdeniz Üniversitesinde (DAÜ) ve  2016 Haziran ayında ise doktorasını 20 makale yayınlayarak tamamladı. 1.5 Yüksek lisans ve 3.5 doktora eğitimi süresince tam zamanlı araştırma görevlisi olarak DAÜde çalıştı. 

Doktora sonrası, DAÜ'de bir yıl boyunca yarı zamanlı doktoralı Fizik öğretim üyesi olarak çalıştı. 

 Şili devletinin Bilimsel ve Teknolojik Kalkınma için Ulusal Fonuna yazdığı doktora sonrası 3 senelik projesi kabul alması ile birlikte (Pontificia Universidad Católica de Valparaíso) PUCV’ye doktora sonrası (post-doc) araştırma çalışmaları yapmak için gitti. Post-doc süresince dünyanın en saygın kuruluşlarından olan İsviçre’deki CERN Teorik Fizik Bölümü’ne, Kanada’daki Waterloo Üniversitesi ve Perimeter Teorik Fizik Enstitüsü (Robert Mann), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki California Devlet Üniversitesi Fresno (Douglas Singleton) ve Stanford Üniversitesi ( Leonard Susskind)'in misafir araştırmacısı olarak katılma fırsatı buldu ve dünyanın en ünlü fizikçileriyle çalışma fırsatı yakaladı. En son olarak da Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’deki  Teorik Fizikte Beklentiler 2018: Kubitlerden Uzayzamana adlı yaz okuluna kabul alıp katıldı.

Amerikan Fizik Derneği (APS), Kanadalı Fizikçiler Birliği (CAP), Avrupa Fizik Derneği (EPS), Matematiksel ve Teorik Fizikte Güney Avrupa Ağı (SEENET-MTP), Türk Astronomi Derneği (TAD) ve Amerikan Matematik Derneği (AMS) üyesidir ve Bumblebee İleri Araştırma Enstitüsü'nün kurucularından biridir.

Çalışma konuları:  Genel görelilik, Kozmoloji, Astroparçacık fiziği, Karadelikler, Solucan delikleri, Karadeliklerin termodinamiği, Hawking ışıması, Enflasyon, Kütleçekimsel mercekleme, Modifiye yerçekimi teorileri, ve AdS / CFT.


Tüm Haberleri Göster

DAÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün Dünyanın Önde Gelen Bilim İnsanlarıyla Karadelik Araştırmaları Yapacak

DAÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün Dünyanın Önde Gelen Bilim İnsanlarıyla Karadelik Araştırmaları Yapacak
Yayınlanma Tarihi: 28 Eylül 2022, Çarşamba

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü’nün genç Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün, karadelikleri incelemek üzere Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji İş Birliği (COST), İspanya Zaragoza Üniversitesi ile İtalya Roma Sapienza Üniversitesi’nin öncülüğünde önerilen CA18108 – Çoklu Haberci Yaklaşımında Kuantum Yerçekimi Fenomenolojisi (QG-MM) çalışma grubuna üye olarak seçildi. 40 ülkeden alanlarında dünyanın önde gelen 293 bilim insanının ortak çalışması olan projede, Doç. Dr. Ali Övgün, Türkiye’den 4 kişi ile birlikte bu COST aksiyonunda yer alıyor.

Doç. Dr. Övgün konu hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Evrenin keşfi, son zamanlarda çoklu haberci paradigması sayesinde yeni bir döneme girdi. Artık kütleçekimsel dalga astronomisinin doğuşuyla birleşen kozmik parçacıkların (fotonlar, nötrinolar, kozmik ışınlar) tespiti, bize Evrendeki farklı kaynaklar ve galaksiler arası ortamın özellikleri hakkında bilgi verir. Özellikle en enerjik olaylar, hızlandırıcılarda doğrudan erişilemeyen enerji rejimlerinde fiziksel teorilerimizi test etmemizi sağlar. Bu aslında, Planck ölçeğinin bazı etkilerini içerebilecek fenomenolojik modeller oluşturmaya çalışan ve böylece büyük ölçüde çalışılan kuantum yerçekimi sorununa aşağıdan yukarıya bir yaklaşım sağlayan oldukça yeni bir fizik alanı olan kuantum kütleçekim fenomenolojisinin hedefidir.

Önerilen COST eyleminin temel amacı, kuantum yerçekimi teorilerinden karakteristik fiziksel fenomenlerin tahmini ve tespit olasılığı üzerinde çalışmak için ilgili topluluklardan (uygun coğrafi, yaş ve cinsiyet dengesi ile) teorik ve deneysel çalışma gruplarını bir araya getirmektir. Bu işbirliği, temel fizikte olağanüstü gelişmelere yol açabilecek bu zorluğun doğru bir şekilde ele alınması için gereklidir. İkinci bir hedef, bu kozmik habercilerin üretiminde, yayılmasında ve saptanmasında kuantum yerçekimi ayak izlerinin etkili bir şekilde aranmasında ihtiyaç duyulan disiplinler arası uzmanlıkta yetkin olacak bir bilim insanı neslinin oluşturulması olacaktır. Bu arayışın sonuçları ne olursa olsun, Evrenin ve temel yasalarının daha iyi anlaşılması yoluyla bilim üzerinde kesinlikle önemli bir etkisi olacaktır.”

DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün’ün yer aldığı COST aksiyonu hakkında detaylı bilgiye, https://tinyurl.com/5n8wbv6j linkinden erişilebiliyor.