Daha fazla bilgi için lütfen İngilizce sayfama bakınız.


Hover over the badge to see what it provides.




A. Övgün 1988 yılında Kıbrıs'ta doğdu. 2005 yılında Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji'nden mezun oldu. 2010 yılında Fizik Lisans derecesini Türkiyenin en iyi ingilizce eğitim veren devlet araştırma üniversitelerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)'den bölüm ikincisi olarak aldı. Lisans eğitimi sırasında  Prof. Dr. Durmuş Ali Demir tarafından verilen yüksek lisans ve doktora derslerinden Genel Görelilik ile Kuantum Alan Teorisini alıp bu konulardaki merağını somut bilgiyle pekiştirdi.

 2010-2011 yılları arasında İngilteredeki South East Physics Network (SEPnet) den aldığı burs ile 1 sene Southampton üniversitesinde Astroparçacık fiziği ve Karanlık Madde üzerine araştırma yapıp yüksek lisans ve doktora dersleri aldı.

2011 Eylül ayında memleketi Kuzey Kıbrısa geri dönüp Southampton Üniversitesinden aldığı dersleri (Genel Görelilik, Kozmoloji, Kuantum Alan Teorisi 1 ve Standard model) de saydırıp Kıbrıslı ünlü fizikçi Prof. Dr. Mustafa Halilsoy'un danışmanlığında Fizik yüksek lisans derecesini 2013 şubat ayında Doğu Akdeniz Üniversitesinde (DAÜ) ve  2016 Haziran ayında ise doktorasını 20 makale yayınlayarak tamamladı. 1.5 Yüksek lisans ve 3.5 doktora eğitimi süresince tam zamanlı araştırma görevlisi olarak DAÜde çalıştı. 

Doktora sonrası, DAÜ'de bir yıl boyunca yarı zamanlı doktoralı Fizik öğretim üyesi olarak çalıştı. 

 Şili devletinin Bilimsel ve Teknolojik Kalkınma için Ulusal Fonuna yazdığı doktora sonrası 3 senelik projesi kabul alması ile birlikte (Pontificia Universidad Católica de Valparaíso) PUCV’ye doktora sonrası (post-doc) araştırma çalışmaları yapmak için gitti. Post-doc süresince dünyanın en saygın kuruluşlarından olan İsviçre’deki CERN Teorik Fizik Bölümü’ne, Kanada’daki Waterloo Üniversitesi ve Perimeter Teorik Fizik Enstitüsü (Robert Mann), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki California Devlet Üniversitesi Fresno (Douglas Singleton) ve Stanford Üniversitesi ( Leonard Susskind)'in misafir araştırmacısı olarak katılma fırsatı buldu ve dünyanın en ünlü fizikçileriyle çalışma fırsatı yakaladı. En son olarak da Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’deki  Teorik Fizikte Beklentiler 2018: Kubitlerden Uzayzamana adlı yaz okuluna kabul alıp katıldı.

Amerikan Fizik Derneği (APS), Kanadalı Fizikçiler Birliği (CAP), Avrupa Fizik Derneği (EPS), Matematiksel ve Teorik Fizikte Güney Avrupa Ağı (SEENET-MTP), Türk Astronomi Derneği (TAD) ve Amerikan Matematik Derneği (AMS) üyesidir ve Bumblebee İleri Araştırma Enstitüsü'nün kurucularından biridir.

Çalışma konuları:  Genel görelilik, Kozmoloji, Astroparçacık fiziği, Karadelikler, Solucan delikleri, Karadeliklerin termodinamiği, Hawking ışıması, Enflasyon, Kütleçekimsel mercekleme, Modifiye yerçekimi teorileri, ve AdS / CFT.


Tüm Haberleri Göster

DAÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün İle Cambridge Üniversitesi Bilim İnsanlarının Ortak Bilimsel Makalesi Yayınlandı

DAÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün İle Cambridge Üniversitesi Bilim İnsanlarının Ortak Bilimsel Makalesi Yayınlandı
Yayınlanma Tarihi: 15 Ağustos 2023, Salı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün, Cambridge Üniversitesi’nden ve dünyanın çeşitli yerlerindeki 14 seçkin bilim insanları grubuyla iş birliği yaparak kara delikleri ve onların gölgelerinin gizemli dünyasını keşfediyor. Evrenin anlaşılmasını yeniden şekillendirmek için önemli bir potansiyele sahip bu araştırma, 1874’te İngiltere’de kurulan Institute of Physics yayın evinin yüksek etki faktörlü dergisi Classical and Quantum Gravity dergisinde (Class. Quant. Grav. 40 (2023) 165007, https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6382/acd97b)  yayımlandı.

Ekip Bilime Önemli Katkılarda Bulundu

“Event Horizon Teleskopu”nun (EHT) dikkat çekici yeteneklerinden yararlanarak yapılan “Horizon-scale tests of gravity theories and fundamental physics from the Event Horizon Telescope image of Sagittarius A* (Sgr A*)” başlıklı çalışma, klasik Genel Görelilik (GR) kara delik çözümlerinden kaynaklanan iyi motive edilmiş sapmalara cesur bir adım atıyor. Ekip, Sagittarius (Sgr) A* (Yay A*) adlı nesnenin EHT tarafından yapılan gözlemleri sayesinde, parlak emisyon halkasının boyutunu, altındaki kara delik gölgesinin boyutuyla ilişkilendirmede önemli ilerlemeler kaydetti. Araştırmacılar ayrıca Sgr A*’ın kütle-mesafe oranına yönelik yüksek hassasiyetli ölçümleri çalışmalarını desteklemek için kullandılar.

Doç. Dr. Ali Övgün, İngiltere’den Cambridge Üniversitesi ile Amerika Birleşik Devletleri’nden California Üniversitesi de dahil olmak üzere 14 bilim insanı ile, kara deliklerin çevresindeki sırlarla ilgili kritik bilgiler sunabilecek bir dizi senaryoyu keşfettiler. İncelemeleri çeşitli düzenli karadelikleri, sicim teorisine dayalı uzay-zamanları, ek alanlar tarafından yönlendirilen saç teoreminin ihlallerini, solucan deliği gibi yapıları, yerçekimi kuramlarındaki alternatifleri ve yeni temel fizik çerçevelerini kapsıyor.