Daha fazla bilgi için lütfen İngilizce sayfama bakınız.


Hover over the badge to see what it provides.




A. Övgün 1988 yılında Kıbrıs'ta doğdu. 2005 yılında Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji'nden mezun oldu. 2010 yılında Fizik Lisans derecesini Türkiyenin en iyi ingilizce eğitim veren devlet araştırma üniversitelerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)'den bölüm ikincisi olarak aldı. Lisans eğitimi sırasında  Prof. Dr. Durmuş Ali Demir tarafından verilen yüksek lisans ve doktora derslerinden Genel Görelilik ile Kuantum Alan Teorisini alıp bu konulardaki merağını somut bilgiyle pekiştirdi.

 2010-2011 yılları arasında İngilteredeki South East Physics Network (SEPnet) den aldığı burs ile 1 sene Southampton üniversitesinde Astroparçacık fiziği ve Karanlık Madde üzerine araştırma yapıp yüksek lisans ve doktora dersleri aldı.

2011 Eylül ayında memleketi Kuzey Kıbrısa geri dönüp Southampton Üniversitesinden aldığı dersleri (Genel Görelilik, Kozmoloji, Kuantum Alan Teorisi 1 ve Standard model) de saydırıp Kıbrıslı ünlü fizikçi Prof. Dr. Mustafa Halilsoy'un danışmanlığında Fizik yüksek lisans derecesini 2013 şubat ayında Doğu Akdeniz Üniversitesinde (DAÜ) ve  2016 Haziran ayında ise doktorasını 20 makale yayınlayarak tamamladı. 1.5 Yüksek lisans ve 3.5 doktora eğitimi süresince tam zamanlı araştırma görevlisi olarak DAÜde çalıştı. 

Doktora sonrası, DAÜ'de bir yıl boyunca yarı zamanlı doktoralı Fizik öğretim üyesi olarak çalıştı. 

 Şili devletinin Bilimsel ve Teknolojik Kalkınma için Ulusal Fonuna yazdığı doktora sonrası 3 senelik projesi kabul alması ile birlikte (Pontificia Universidad Católica de Valparaíso) PUCV’ye doktora sonrası (post-doc) araştırma çalışmaları yapmak için gitti. Post-doc süresince dünyanın en saygın kuruluşlarından olan İsviçre’deki CERN Teorik Fizik Bölümü’ne, Kanada’daki Waterloo Üniversitesi ve Perimeter Teorik Fizik Enstitüsü (Robert Mann), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki California Devlet Üniversitesi Fresno (Douglas Singleton) ve Stanford Üniversitesi ( Leonard Susskind)'in misafir araştırmacısı olarak katılma fırsatı buldu ve dünyanın en ünlü fizikçileriyle çalışma fırsatı yakaladı. En son olarak da Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’deki  Teorik Fizikte Beklentiler 2018: Kubitlerden Uzayzamana adlı yaz okuluna kabul alıp katıldı.

Amerikan Fizik Derneği (APS), Kanadalı Fizikçiler Birliği (CAP), Avrupa Fizik Derneği (EPS), Matematiksel ve Teorik Fizikte Güney Avrupa Ağı (SEENET-MTP), Türk Astronomi Derneği (TAD) ve Amerikan Matematik Derneği (AMS) üyesidir ve Bumblebee İleri Araştırma Enstitüsü'nün kurucularından biridir.

Çalışma konuları:  Genel görelilik, Kozmoloji, Astroparçacık fiziği, Karadelikler, Solucan delikleri, Karadeliklerin termodinamiği, Hawking ışıması, Enflasyon, Kütleçekimsel mercekleme, Modifiye yerçekimi teorileri, ve AdS / CFT.


Tüm Haberleri Göster

DAÜ 3. Kez Türkiye’nin En İyi 10 Üniversitesi Arasında

DAÜ 3. Kez Türkiye’nin En İyi 10 Üniversitesi Arasında
Yayınlanma Tarihi: 7 Ocak 2019, Pazartesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 1 Ekim 2017 ve 30 Eylül 2018 tarihlerini kapsayan Nature Index 2018 sıralamasında toplamda 2.11 FC puanı (toplam 5 yayın) ile Türkiye Üniversiteleri arasında 8. sırada yer alma başarısı gösterdi. Üç yıldır üst üste Nature Index’de Türkiye Üniversiteleri arasında ilk ona girmeyi başaran DAÜ, istikrarlı başarısını böylelikle sürdürmüş oldu.

NATURE Index 2018 sıralamasında DAÜ’nün yer almasında DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden, Prof. Dr. Mustafa Halilsoy, Doç. Dr. S. Habib Mazharimousavi, Yrd. Doç. Dr. Tugçe Karaderi, Yrd. Doç. Dr. Ali Övgün ile doktora öğrencisi S. Danial Forghani ve Tıp Faültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Huriye Nursel Elçioğlu’nun yazdığı yayınlar yer alıyor.

DAÜ’nün Nature Index 2018’de yer almasını sağlayan dergi ve yayınlar arasında ise Nature Genetics “Protein-Altering Variants Associated With Body Mass İndex İmplicate Pathways That Control Energy Intake And Expenditure In Obesity”, European Physical Journal C “A Note On Thin-Shell Wormholes With Charge İn ()-Gravity,  Asymmetric Thin-Shell Wormholes, Falsifying Cosmological Models Based On A Non-Linear Electrodynamics” American Journal of Human Genetics “Recessive MYF5 Mutations Cause External Ophthalmoplegia, Rib, and Vertebral Anomalies” yer alıyor.

Nature Index (Doğa Endeksi) Nedir?

Nature Index, bağımsız olarak seçilmiş tıp, sağlık, kimya, fizik, yer ve çevre bilimleri konularında dünyanın en saygın 82 bilimsel dergisinde yayınlanan makaleleri tarayarak aylık ve yıllık listeler oluşturan bir veri tabanıdır. Bu veri tabanı, Nature Research tarafından derlenmiştir. Nature Index, kurumsal, ulusal ve bölgesel düzeyde derlemeler yapıp, yüksek kaliteli araştırmaların çıktılarını ve akademik iş birliğini (collaboration) ölçmek için gerçek zamanlı bir sunucudur (proxy). Nature Index aylık olarak güncellenmekte olup, sonuçlar 12 ay sonunda Creative Commons isimli ticari olmayan bir kuruluşun lisansı altında www.natureindex.com adresinde herkese açık olarak yayınlanır. Nature Index bölge, ülke ve enstitü/üniversite düzeyindeki yıllık çıktıları ve önceki yıllarda yayınlanan yıllık tabloların bir arşivini (2016 yılına kadar) yayınlamaktadır.

Doğa Endeksi Metrikleri Nasıl Hesaplanır?

En basit olanı makale sayımıdır (AC). Bir ülkeye veya kuruma, o ülkeden veya kurumdan en az bir yazarı olan her makale için 1 adet AC verilir. Bu, bir makalenin sahip olduğu yazar sayısına bakılmaksızın geçerlidir ve aynı makalenin birden fazla ülkenin veya kurumun AC'sine katkıda bulunabileceği anlamına gelir.

Bir ülkenin veya kurumun bir makaleye katkısı hakkında bir fikir edinmek ve bir defadan fazla sayılmadığından emin olmak için, Doğa İndeksi, her makalede yazarların payını hesaba katan kesirli sayımı (FC) kullanır. Makale başına mevcut toplam FC, her birinin eşit katkı sağladığı varsayımı altında tüm yazarlar arasında paylaşılan 1'dir. Örneğin, 10 yazarlı bir makale, her yazarın 0.1'lik bir FC aldığı anlamına gelir. Birden fazla kuruma bağlı olan yazarlar için, bireysel yazarın FC daha sonra bu kurumlar arasında eşit olarak bölünür. Bir kurum için toplam FC, bireysel bağlı yazarlar için FC toplanarak hesaplanır.

Prof. Dr. Osam’a Ziyaret Gerçekleştirildi

Öte yandan Nature Index 2018 sıralamasında yayınladıkları yayınlarla DAÜ’nün sıralamada yer almasını sağlayan öğretim üyeleri DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özarslan eşliğinde DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’ı makamında ziyaret etti. 3 Ocak 2019 Perşembe günü gerçekleştirilen ziyaret sırasında öğretim üyelerini gönülden tebrik ettiğini bildiren Prof. Dr. Osam,  DAÜ’nün başarılarının her gün artarak devam edeceğinin altını çizdi.