Daha fazla bilgi için lütfen İngilizce sayfama bakınız.


Hover over the badge to see what it provides.




A. Övgün 1988 yılında Kıbrıs'ta doğdu. 2005 yılında Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji'nden mezun oldu. 2010 yılında Fizik Lisans derecesini Türkiyenin en iyi ingilizce eğitim veren devlet araştırma üniversitelerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)'den bölüm ikincisi olarak aldı. Lisans eğitimi sırasında  Prof. Dr. Durmuş Ali Demir tarafından verilen yüksek lisans ve doktora derslerinden Genel Görelilik ile Kuantum Alan Teorisini alıp bu konulardaki merağını somut bilgiyle pekiştirdi.

 2010-2011 yılları arasında İngilteredeki South East Physics Network (SEPnet) den aldığı burs ile 1 sene Southampton üniversitesinde Astroparçacık fiziği ve Karanlık Madde üzerine araştırma yapıp yüksek lisans ve doktora dersleri aldı.

2011 Eylül ayında memleketi Kuzey Kıbrısa geri dönüp Southampton Üniversitesinden aldığı dersleri (Genel Görelilik, Kozmoloji, Kuantum Alan Teorisi 1 ve Standard model) de saydırıp Kıbrıslı ünlü fizikçi Prof. Dr. Mustafa Halilsoy'un danışmanlığında Fizik yüksek lisans derecesini 2013 şubat ayında Doğu Akdeniz Üniversitesinde (DAÜ) ve  2016 Haziran ayında ise doktorasını 20 makale yayınlayarak tamamladı. 1.5 Yüksek lisans ve 3.5 doktora eğitimi süresince tam zamanlı araştırma görevlisi olarak DAÜde çalıştı. 

Doktora sonrası, DAÜ'de bir yıl boyunca yarı zamanlı doktoralı Fizik öğretim üyesi olarak çalıştı. 

 Şili devletinin Bilimsel ve Teknolojik Kalkınma için Ulusal Fonuna yazdığı doktora sonrası 3 senelik projesi kabul alması ile birlikte (Pontificia Universidad Católica de Valparaíso) PUCV’ye doktora sonrası (post-doc) araştırma çalışmaları yapmak için gitti. Post-doc süresince dünyanın en saygın kuruluşlarından olan İsviçre’deki CERN Teorik Fizik Bölümü’ne, Kanada’daki Waterloo Üniversitesi ve Perimeter Teorik Fizik Enstitüsü (Robert Mann), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki California Devlet Üniversitesi Fresno (Douglas Singleton) ve Stanford Üniversitesi ( Leonard Susskind)'in misafir araştırmacısı olarak katılma fırsatı buldu ve dünyanın en ünlü fizikçileriyle çalışma fırsatı yakaladı. En son olarak da Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’deki  Teorik Fizikte Beklentiler 2018: Kubitlerden Uzayzamana adlı yaz okuluna kabul alıp katıldı.

Amerikan Fizik Derneği (APS), Kanadalı Fizikçiler Birliği (CAP), Avrupa Fizik Derneği (EPS), Matematiksel ve Teorik Fizikte Güney Avrupa Ağı (SEENET-MTP), Türk Astronomi Derneği (TAD) ve Amerikan Matematik Derneği (AMS) üyesidir ve Bumblebee İleri Araştırma Enstitüsü'nün kurucularından biridir.

Çalışma konuları:  Genel görelilik, Kozmoloji, Astroparçacık fiziği, Karadelikler, Solucan delikleri, Karadeliklerin termodinamiği, Hawking ışıması, Enflasyon, Kütleçekimsel mercekleme, Modifiye yerçekimi teorileri, ve AdS / CFT.


Tüm Haberleri Göster

DAÜ, Yayın Başarı, Araştırmacı Teşvik ve Doktora Tex Danışmanları Ödül Töreni Gerçekleştidi

DAÜ, Yayın Başarı, Araştırmacı Teşvik ve Doktora Tex Danışmanları Ödül Töreni Gerçekleştidi
Yayınlanma Tarihi: 19 Kasım 2020, Perşembe

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 2019 yılına ait araştırma çalışmaları için Yayın Başarı ile Araştırmacı Teşvik Ödülü almaya hak kazanan akademik personeline ve 2019-2020 Akademik Yılı’nda çeşitli doktora programlarında öğrencilerin tez danışmanlığını üstlenen öğretim üyelerine ödül takdiminde bulundu.

18 Kasım 2020 Çarşamba günü, saat 14:00’te, Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda, düzenlenen ödül töreninde Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkanı Dr. Erdal Özcenk, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, DAÜ VYK Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hicran Bayraktaroğlu Fırat ve Ersun Kutup, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Demirel ve Doç. Dr. Deniz İşçioğlu ile Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Hakan Ulusoy, Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Rizaner ve Prof. Dr. Kağan Günçe hazır bulundu. Törene ayrıca fakülte dekanları ile araştırmalar danışma kurulu üyeleri de katıldı.

Törende konuşan Prof. Dr. Hocanın, üniversitenin hedefleri arasında en önemli unsurlardan birinin araştırma yapmak ve uluslararası alanda araştırmalarla bilime katkıda bulunmak olduğunu belirterek, eğitim, öğretim ve topluma hizmet vermenin yanında araştırma konusunun son derece önemli olduğunu aktardı.

DAÜ’nün yapılan bilimsel yayınlar ve araştırmalar neticesinde uluslararası sıralama kuruluşları tarafından her yıl üst sıralarda yer aldığınıın altını çizen Prof. Dr. Hocanın, hedefin daima daha ileriye gitmek olduğunu belirtti. Yapılan sıralamaların genellikle objektif kriterleri ön plana çıkardığını dile getiren Prof. Dr. Hocanın, bunlar arasında atıflar, ortak yayınlar, bilimsel patente yol açabilecek çalışmalar ile endüstriyel hizmete sunulabilecek çalışmaların yer aldığını vurguladı.

Prof. Dr. Hocanın sözlerine “Sıralamalara girmek bizim yaptığımız çalışmaların yan ürünüdür. Araştırmalar bilime katkı koymak adına yapılmaktadır. İleriki dönemlerde hem bilimsel yayının yapılması için teşvik vermeye devam edeceğiz, hem de proje yürütülmesi için çeşitli çözüm yollarını üreterek ulusal ve uluslararası projelerden yararlanacağız. TÜBİTAK ile milletlerarası protokolde iki farklı proje türüne başvuru yapmamız mümkündür. Bunun artırılması için gerekli çalışmaları yapmaktayız” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hocanın, konuşmasının sonunda 2019 yılında ödül almaya hak kazanan tüm öğretim üyelerine ve çalışmalarıyla öğrencilerine yol gösteren danışmanlara teşekkürlerini iletti. Tören, Yayın Başarı, Araştırmacı Teşvik ile doktora tez danışmanlarına VYK Başkanı Dr. Erdal Özcenk, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, VYK Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hicran Bayraktaroğlu Fırat ve Ersun Kutup, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Demirel ve Doç. Dr. Deniz İşçioğlu ile Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Hakan Ulusoy tarafından ödüllerin takdim edilmesi ve ardından düzenlenen kokteyl ile sona erdi.