Daha fazla bilgi için lütfen İngilizce sayfama bakınız.


Hover over the badge to see what it provides.




A. Övgün 1988 yılında Kıbrıs'ta doğdu. 2005 yılında Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji'nden mezun oldu. 2010 yılında Fizik Lisans derecesini Türkiyenin en iyi ingilizce eğitim veren devlet araştırma üniversitelerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)'den bölüm ikincisi olarak aldı. Lisans eğitimi sırasında  Prof. Dr. Durmuş Ali Demir tarafından verilen yüksek lisans ve doktora derslerinden Genel Görelilik ile Kuantum Alan Teorisini alıp bu konulardaki merağını somut bilgiyle pekiştirdi.

 2010-2011 yılları arasında İngilteredeki South East Physics Network (SEPnet) den aldığı burs ile 1 sene Southampton üniversitesinde Astroparçacık fiziği ve Karanlık Madde üzerine araştırma yapıp yüksek lisans ve doktora dersleri aldı.

2011 Eylül ayında memleketi Kuzey Kıbrısa geri dönüp Southampton Üniversitesinden aldığı dersleri (Genel Görelilik, Kozmoloji, Kuantum Alan Teorisi 1 ve Standard model) de saydırıp Kıbrıslı ünlü fizikçi Prof. Dr. Mustafa Halilsoy'un danışmanlığında Fizik yüksek lisans derecesini 2013 şubat ayında Doğu Akdeniz Üniversitesinde (DAÜ) ve  2016 Haziran ayında ise doktorasını 20 makale yayınlayarak tamamladı. 1.5 Yüksek lisans ve 3.5 doktora eğitimi süresince tam zamanlı araştırma görevlisi olarak DAÜde çalıştı. 

Doktora sonrası, DAÜ'de bir yıl boyunca yarı zamanlı doktoralı Fizik öğretim üyesi olarak çalıştı. 

 Şili devletinin Bilimsel ve Teknolojik Kalkınma için Ulusal Fonuna yazdığı doktora sonrası 3 senelik projesi kabul alması ile birlikte (Pontificia Universidad Católica de Valparaíso) PUCV’ye doktora sonrası (post-doc) araştırma çalışmaları yapmak için gitti. Post-doc süresince dünyanın en saygın kuruluşlarından olan İsviçre’deki CERN Teorik Fizik Bölümü’ne, Kanada’daki Waterloo Üniversitesi ve Perimeter Teorik Fizik Enstitüsü (Robert Mann), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki California Devlet Üniversitesi Fresno (Douglas Singleton) ve Stanford Üniversitesi ( Leonard Susskind)'in misafir araştırmacısı olarak katılma fırsatı buldu ve dünyanın en ünlü fizikçileriyle çalışma fırsatı yakaladı. En son olarak da Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’deki  Teorik Fizikte Beklentiler 2018: Kubitlerden Uzayzamana adlı yaz okuluna kabul alıp katıldı.

Amerikan Fizik Derneği (APS), Kanadalı Fizikçiler Birliği (CAP), Avrupa Fizik Derneği (EPS), Matematiksel ve Teorik Fizikte Güney Avrupa Ağı (SEENET-MTP), Türk Astronomi Derneği (TAD) ve Amerikan Matematik Derneği (AMS) üyesidir ve Bumblebee İleri Araştırma Enstitüsü'nün kurucularından biridir.

Çalışma konuları:  Genel görelilik, Kozmoloji, Astroparçacık fiziği, Karadelikler, Solucan delikleri, Karadeliklerin termodinamiği, Hawking ışıması, Enflasyon, Kütleçekimsel mercekleme, Modifiye yerçekimi teorileri, ve AdS / CFT.


Tüm Haberleri Göster

DAÜ’den 12 Akademisyen Dünyanın En Başarılı Bilim İnsanları Listesinde

DAÜ’den 12 Akademisyen Dünyanın En Başarılı Bilim İnsanları Listesinde
Yayınlanma Tarihi: 21 Kasım 2020, Cumartesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden (DAÜ) 12 akademisyen, 2019 ve 2020 yıllarında ABD Stanford Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde ABD ve Hollandalı bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen çalışma sonucunda oluşturulan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde dünyanın en fazla atıf alan 100 bin ile 160 bin bilim insanı arasında yer alma başarısını gösterdi. ABD Standford Üniversitesi’nin 2020 yılında yapmış olduğu kapsamlı araştırmaya göre, DAÜ’den 6 bilim insanı ise kendi branşları içerisinde ilk 2%’lik dilim içerisinde yer alarak büyük başarıya imza attılar.

Rapora göre, dünya genelinde en yüksek etki yaratan 160,000 bilim insanından oluşan listeye DAÜ’den Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu, Prof. Dr. Osman M. Karatepe, Prof. Dr. Nazım I. Mahmudov, Prof. Dr. Hasan Kömürcügil, Prof. Dr. Osman Kükrer ve Prof. Dr. Benedek Nagy yalnızca listeye girme başarısını göstermekle kalmayıp, ayrıca, Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu Ekonomi alanında, Prof. Dr. Osman M. Karatepe Pazarlama alanında, Nazım I. Mahmudov Matematik alanında, Prof. Dr. Hasan Kömürcügil ve Prof. Dr. Osman Kükrer Elektrik & Elektronik Mühendisliği alanında ve Prof. Dr. Benedek Nagy ise Bilişim Teknolojileri alanında ilk 2%’lik dilimlere de yerleşme başarısını gösterdi.

2019 yılında 22 anabilim dalı ile 176 alt bilim dalında hazırlanan çalışmada ise, yine 2020 listesinde yer alan akademisyenlerin yanı sıra; Prof. Dr. Hasan Demirel Yapay Zeka ve Görüntü İşleme alanında, Prof. Dr. Mehmet Balcılar Ekonomi alanında, Prof. Dr. İzzet Sakallı Nükleer ve Parçacık Fiziği alanında, Prof. Dr. Müberra Koşar Tıbbi ve Biomoleküler Kimya alanında, Doç. Dr. Ali Övgün Nükleer ve Parçacık Fiziği alanında, Dr. Akeem Oladipo Kimya Mühendisliği alanında da yer aldı. Böylece DAÜ’den toplamda 12 akademisyen, 6’sı %2’lik dilimde olmak üzere dünyanın en etkin 160 bin bilim insanı arasında gösterildi.

“Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” 2020 listesine https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918 adresinden ulaşılabiliyor.